Instrumentele formale in consilierea in cariera

Vom oferi in postarea de astazi informatii despre cele mai utilizate instrumente formale folosite in procesul de evaluare din cadrul sedintelor de consiliere in cariera.

Testele de aptitudini, acestea include instrumentele de masurare a inteligentei, cele de masurare a aptitudinilor speciale si cele pentru aptitudinile multiple.

Testele de personalitate, sunt de mai multe feluri: teste obiective de personalitate, teste proiective, de interese si preferinte, de valori.

Testele de personalitate servesc mai multor scopuri:

  • Evaluarea trasaturilor de personalitate, a caracteristicilor clientilor;
  • Compararea caracteristicilor clientului cu cele alea altor persoane, aflate in context educationale sau profesionale diferite
  • Sondarea problemelor emotionale si a patologiei clientilor

Testele de interese, folsite destul de mult in consilierea in cariera. Aici inculdem testul: Holland Sefl – Directed Search (pentru liceeni, studenti).

Orice decizie legata de selectarea unui instrument de lucru in sedintele de consiliere in cariera se ia de catre consilier in functie de mai multi factori, ca timpul de administrare si de procesare al datelor, costul unui asemenea test sau a nivelului de dificultate.



Leave a Reply

six + sixteen =