- 02/10/2021
- Posted by: admin
- Category: Noutati
Este unanim acceptat faptul ca VALORILE sunt aspecte importante in alegerea carierei. Valorile sunt structuri complexe de natura socio-culturala referitoare la ceea ce este important in viata, in relatiile interpersonale si in munca.
Fiecare persoana are un set propriu de valori, in care valorile intrinseci coexista cu cele extrinseci. Raportul dintre acestea se modifica pe parcursul dezvoltarii:
– In adolescenta primeaza valorile extrinseci
– In viata adulta, primeaza valorile intrinseci
Cu toate acestea, nu putem concepe in termini ierarhici relatia dintre valorile intrinseci si cele extrinseci, motiv pentru care se recomanda accentuarea acestui aspect in exercitiile de identificare a valorilor.
Exista o serie de factori care contribuie la dezvoltarea, in timp, a unui sistem propriu de valori.
- factori familiali: verbalizarea anumitor valori, modele de gandire si de comportament in relatie cu activitatile de munca;
- factori scolari: cerinte legate de performanta, metodele de predare, atitudinea profesorilor fata de elevi;
- grupul de prieteni este o sursa semnificativa de influena asupra planurilor de cariera a adolescentilor, selectia prietenilor bazandu-se pe similaritatea de atitudini si comportament.
Astfel, influenteaza valorea acordata performantei scolare, timpul rezervat pentru studio, implicarea la clasa
– experientele concrete de munca contribuie la conturarea mai clara a sistemului propriu de valori deoarece permit testarea acestora prin confruntarea cu sarcinile de munca si chiar redefinirea lor.
Valorile influențeaza decizia de cariera, adaptarea la cerintele mediului educational si/sau ocupational si satisfactia academic si/sau scolara.
Exemple de valori legate de munca: flexibilitate, mediu placut, securitate, castiguri mari, actiune, ritm rapid, structura, ritm relaxat, predictibilitate, contacte directe cu clientii, munca in echipa, incredere, competitie, amabilitate, cooperare, umor, armonie, autonomie si comunicare deschisa.