- 14/12/2021
- Posted by: admin
- Category: Noutati
Curriculum Vitae (CV) este primul instrument pe care îl folosești în contactul cu un potențial angajator, prima ta „fotografie” care îl va face sau nu să fie curios să te cunoască. Hai să vedem cum te poți pregăti pentru „ședința foto” și cum poți obține cadrul perfect.
Cel mai folosit template pentru un CV este Europass Curriculum Vitae și este indicat să îl utilizezi pentru că majoritatea angajatorilor și a companiilor de recrutare sunt familiarizate cu el.
Prima parte a CV-ului cuprinde datele personale: nume, prenume, adresă, număr de telefon, adresă de email, data nașterii, cetățenie. Totul simplu până acum, nu-i așa? O recomandare se cere făcută în ceea ce privește adresa de email: pentru a transmite seriozitate și a fi cât mai profesionist construit CV-ul este indicat să îți creezi, în cazul în care nu ai deja, o adresă cu nume / prenume, fără porecle haioase sau combinații de cuvinte care nu spun nimic despre tine viitorului angajator.
Următorul câmp care se cere completat este denumirea job-ului pentru care aplici.
Experiența de muncă este acea parte din CV care ți-ar putea da bătăi de cap, dar nu trebuie să te blochezi în ea. Pentru că da, este în regulă să nu completezi nimic, doar este prima dată când aplici pentru un job.
Poți compensa însă prin a profita cât mai mult de următoarele câmpuri care îi pot oferi angajatorului o imagine completă și clară despre ce avantaje va avea dacă va lua în calcul să îți ofere un loc de muncă.
Educație: aici, pe lângă numele liceului absolvit, poți nota și alte cursuri, dacă este cazul, pe care le-ai făcut în timpul studiilor liceale, fie în particular, fie organizate prin intermediul instituției de învățământ. Nu minimiza importanța acestor cursuri, ele pot spune multe despre tine angajatorului.
Competențe: iată că acum ai ocazia să vorbești mai mult despre tine și să trezești interesul angajatorului.
Menționează limba maternă și alte limbi pe care le vorbești chiar dacă au fost asimilate prin activități autodidacte și nu deții o diplomă care să certifice nivelurile pentru înțelegere / conversație și scris în limba respectivă.
Competențele încadrate la soft &hard skills pot fi susținute cu diverse activități desfășurate în cadrul programei școlare, cu implicarea în activități extrașcolare, activități de voluntariat, hobby-uri și, nu în ultimul rând, stagiul de practică. Te poți gândi pur și simplu la ceea ce ai făcut în majoritatea timpului petrecut în liceu, la școală efectiv sau în afara programei școlare și dacă analizezi puțin vei vedea că din fiecare activitate vei putea să extragi o competență care îl poate apropia pe angajator de decizia de a te chema la un interviu.