Cum să identifici competențele tale și cum să i le prezinți unui potențial angajator

Am discutat puțin în articolele anterioare despre cum pot fi competențele punctul forte al unui CV în care nu putem completa nimic la capitolul experiență. Dar hai să vedem ce este aceea o competență și cum o putem identifica și prezenta cât mai eficient unui potențial angajator.

Cea mai des utilizată definiție a noțiunii de competență este aceea care consideră competența suma cunoștințelor, abilităților și atitudinilor care contribuie la capacitatea unei persoane de a își îndeplini eficient (la standardele agreate anterior) sarcinile și responsabilitățile postului pe care îl ocupă în cadrul unei organizații.

Într-un CV pentru primul job ar trebui accentuate următoarele competențe:

Competențele de comunicare (verbală și scrisă). Despre comunicarea verbală vom vorbi mai mult într-o postare viitoare în care vom vedea cum trebuie să ne pregătim pentru interviu și cum ar trebui să interacționăm în timpul acestuia cu reprezentanții angajatorului. Competențele de comunicare scrisă vor fi vizibile pentru angajator la citirea CV-ului și a scrisorii de intenție. Așadar, trebuie să redactezi cu mare atenție CV-ul și să verifici de câteva ori textul și datele din conținutul acestuia, eventual poți ruga un prieten sau un membru al familiei să îl mai citească o dată înainte de a îl trimite.

Competențele analitice și de cercetare pot fi susținute prin diverse activități extrașcolare în care ai fost implicat, iar dacă nu este cazul, construiește CV astfel încât să răspundă cât mai mult cerințelor job-ului, să fie personalizat în funcție de acestea. Astfel îi vei arăta angajatorului că deții aceste competențe și ai o bază pe care o poți dezvolta în favoarea îndeplinirii eficiente a sarcinilor care urmează să îți revină.

Competențele IT pot fi susținute prin testare practică în cadrul unui interviu, dar aptitudinile tehnice reies încă de la aplicarea la job: redactarea corectă a CV-ului, aspectul îngrijit al acestuia, o adresă de email „serioasă”, menționarea instrumentelor de căutare folosite în identificarea anunțului de angajare. În funcție de cerințele job-ului se recomandă detalierea acestor competențe, a programelor pe care știi să le folosești pe lângă ceea ce putem defini basic (pachetul de aplicații Microsoft Office, social media, e-mail).

Flexibilitatea și prioritizarea pot reieși din felul în care abordezi comunicarea cu potențialul angajator încă de la primul contact și se pot accentua în felul în care te porți în cadrul interviului și cum te-ai pregătit pentru interviu. Gestionarea activităților extrașcolare astfel încât să nu afecteze eficiența și rezultatele la cursurile din programa școlară poate fi un bun exemplu de abilități care susțin aceste competențe.

Competențele interpersonale: rezolvarea problemelor, conștientizare socială, autocontrol, responsabilitatea, asertivitatea, pot fi, de asemenea, susținute cu exemple în scrisoarea de intenție și în timpul interviului în cazul în care acestea sunt elemente esențiale în îndeplinirea cu succes a sarcinilor pe care le presupune job-ul vizat. Este foarte important să verifici dacă personalitatea ta și aceste competențe se potrivesc job-ului și să insiști pe ele atunci când te prezinți angajatorului ca fiind cea mai bună opțiune (dacă de exemplu vei lucra într-o echipă dinamică și ai practicat un sport de echipă în timpul liceului poți avea foarte multe argumente și exemple de situații care să susțină că ai competențele necesare să te integrezi și să funcționezi eficient într-un grup cu proiecte comune).



Leave a Reply

three + sixteen =