Interviul online

Dinamica pieței de recrutare a fost și ea influențată de pandemie, pașii în procesul de recrutare fiind adaptați noului context. Astfel interviul online a devenit unul dintre cele mai utilizate instrumente, în detrimentul interviurilor face to face. Hai să vedem ce presupune un interviu online și cum te poți pregăti pentru acesta.

Interviul online presupune interacțiunea cu angajatorul prin intermediul unei aplicații (aici există mai multe opțiuni, angajatorul decide care anume îi este cel mai la îndemână) care să permită desfășurarea în condiții optime a unui apel video.

Vei primi un link în urma accesării căruia vei intra în contact cu persoana care te va intervieva.

Ce ai tu de făcut înainte de ziua interviului:

Aplicația: descarcă aplicația și asigură-te că știi cum să o folosești, dar și că funcționează așa cum trebuie; foloseșe un username profesional – numele tău real așa cum te-am sfătuit să faci și în cazul adresei de email.

Testarea / proba: poți ruga un prieten sau un membru al familiei să te ajute să faci o simulare pentru a te asigura că funcționează camera web și microfonul, că ai o bună conexiune la internet astfel încât să nu se întrerupă sunetul sau să fie fluctuații pe calitatea imaginii.

Poți face, chiar este recomandat, mai multe simulări pentru a te obișnui cu această postură, pentru a prinde încredere, pentru a îți corecta tonalitatea și volumul vocii.

Cadrul:  vei fi tentat să spui că este mai comod un interviu online pentru că nu trebuie să ieși din confortul propriei case, să fii stresat legat de timp, mijloace de transport, vreme, etc. Nu este însă neapărat așa. Trebuie să alegi un spațiu potrivit pentru interviu care să fie curat, bine organizat și să ai grijă la ce anume din jurul tău se vede pe cameră. Mai trebuie să ții cont și de posibili factori perturbatori. Roagă-i pe membrii familiei sau colegii de cameră să îți acorde intimidate în timpul interviului, să nu te întrerupă, să păstreze liniștea în casă. Oprește alarmele telefonului, alege modul silențios și fii atent la alte obiecte electrocasnice care te-ar putea întrerupe.

Ținuta: ține cont de sfaturile pe care le-am oferit în articolul anterior. Chiar dacă ești acasă, poartă haine adecvate pentru interviu, o ținută completă, din cap până în picioare, pentru că este posibil la un moment dat să vrei să te ridici de pe scaun și cu siguranță nu dorești să îi arăți angajatorului pantalonii de pijama sau de trening.

Instrumente: este recomandat să ai la îndemână în timpul interviului o agendă și un pix în cazul în care dorești să îți notezi ceva să nu mai fie nevoie să te ridici și să le cauți prin cameră. Sfatul acesta se aplică atât interviului online, cât și celui fizic, la sediul companiei, ca și recomandarea de a avea la îndemână și o copie a CV-ului în cazul în care angajatorul va dori să discutați în detaliu anumite informații notate acolo. Ideal ar fi să îți pregătești și o listă cu întrebări pe care să le adresezi angajatorului despre job, beneficii sau salariu. Comunicarea trebuie să fie bilaterală, nu doar angajatorul va vorbi.

Comunicarea: din punct de vedere interacțiune, interviul online este o provocare și de aceea am lansat recomandarea de a exersa înainte. Menține contactul vizual cu angajatorul chiar dacă vei avea tendința să te uiți spre cameră și nu în direcția imaginii tale sau a angajatorului. Limbajul non verbal trebuie să fie același ca în cazul unui interviu clasic: postură dreaptă, zâmbește și aprobă dând din cap. Respiră adânc înainte de interviu, fii calm și relaxat.

Planul de rezervă: chiar dacă ai verificat toate detaliile tehnice înainte de interviu pot apărea probleme care să împiedice desfășurarea acestuia. De aceea este important să discuți cu angajatorul un plan de rezervă înainte de a începe interviul propriu-zis: posibilitatea continuării interviului telefonic sau reprogramarea online.

Post interviu: pentru că nu vei putea încheia interviul online la fel ca cel clasic printr-o strângere de mână, poți trimite post interviu un email de mulțumire. Cu siguranță acest detaliu va face o impresie bună angajatorului. Mulțumește pentru timpul acordat discuției, iar dacă răspunsul va întârzia să apară câteva zile poți reveni cu un email pentru a întreba care este statusul procesului de recrutare și dacă este necesar să trimiți și alte informații suplimentare pentru a ajuta la luarea unei decizii privind un răspuns referitor la aplicația ta la job.

Succes!



Leave a Reply

twenty + thirteen =