- 21/01/2022
- Posted by: admin
- Category: Noutati
Comunicarea nonverbală sau limbajul trupului este o formă importantă de comunicare, un limbaj natural, inconștient, care transmite trăirile și intențiile reale ale unei persoane. Atunci când oamenii interacționează unii cu ceilalți, transmit și primesc semnale nonverbale. Cu ce ne ajută aceste informații în discuția despre abordarea corectă a interviului de angajare? Comunicarea nonverbală este foarte importantă în cadrul unui interviu, deoarece aceasta îi poate spune recrutorului chiar mai multe lucruri despre tine decât cele pe care le comunici tu verbal. Contactul vizual, postura ta, tonalitatea și volumul vocii, inflexiunile, felul în care strângi mâna persoanei din fața ta, ticurile, toate acestea transmit mesaje pe care interlocutorul tău le analizează conștient și pe care le corelează cu ceea ce ai scris în CV, cu răspunsurile tale la întrebările din cadrul întâlnirii. Am discutat deja în articolele anterioare despre câteva componente ale comunicării nonverbale printre care și ținuta pe care ai ales să o porți la interviu.
Completăm acele recomandări cu alte câteva informații care te pot ajuta să faci o impresie bună, mai ales că studiile au arătat faptul că prima impresie este bazată în proporție de 50% pe limbajul corpului și doar 7% pe ceea ce comunici verbal.
Dincolo de felul în care arăți contează felul în care te miști, de aceea recomandăm să intri încrezător în biroul recrutorului, să faci contact vizual, să zâmbești, să îi strângi mâna cu fermitate. Așteaptă să fi invitat să iei loc, să ți se indice unde anume trebuie să te așezi, stai drept, fii cât mai natural, dar fără a face eforturi prea mari în această direcție pentru că atunci corpul tău va deveni rigid, te vei simți stingher și vei transmite un mesaj opus celui pe care ai intenționat să îl perceapă interlocutorul tău. Nu te lăsa pe spate (vei părea prea relaxat, chiar nepoliticos), nu te foi (vei transmite nervozitate, imaturitate, nesiguranță) și păstrează o distanță corectă față de recrutor, nu îi invada spațiul personal.
Dacă nu știi ce să faci cu mâinile, așează-le în poală sau pe masă, cu palmele în sus într-o poziție deschisă și evită să stai cu degetele încrucișate. Acest gest denotă o atitudine defensivă. Dacă ești obișnuit să gesticulezi atunci când vorbești, echilibrează mișcările mâinilor, limitează-le cât mai mult, nu fă gesturi ample care pot distrage atenția recrutorului de la mesajul verbal.
Ține cont de faptul că ceea ce comunici verbal va fi corelat cu mesajele nonverbale și atunci acestea trebuie să fie în armonie, să nu se contrazică. În situația în care cuvintele tale spun ceva, iar corpul altceva, interlocutorul va fi nevoit să decidă care mesaj este mai aproape de realitate și, de cele mai multe ori, mesajul nonverbal va fi cel care va fi luat în calcul. Cu siguranță, dacă vei avea emoții, și este firesc să ai, acestea se vor vedea în comunicarea nonverbală. De aceea spuneam în articolele anterioare că este indicat să mizezi pe naturalețe și să nu faci eforturi exagerate pentru a îți ascunde emoțiile, pentru că corpul tău va scoate la suprafață cu sinceritate ceea ce simți.
Ascultarea activă este de asemenea foarte importantă. Tăcerea este și ea o formă de comunicare nonverbală. Gesturile, reacțiile tale atunci când recrutorul vorbește, iar tu asculți sunt esențiale și îi vor spune acestuia dacă ești cu adevărat interesat de acest job sau nu, dacă nu rezonezi cu o parte dintre informațiile pe care ți le transmite, dacă te surprind sau nu, dacă te nemulțumesc sau te încântă. Roagă un prieten sau un membru al familiei să te înregistreze în timpul unei simulări de interviu și vei putea astfel să vezi ce anume trebuie să corectezi în comportamentul tău nonverbal și care sunt punctele tale forte.
Succes!