Motive de respingere a candidatului în urma interviului de angajare

Chiar dacă te-ai pregătit temeinic pentru primul tău interviu de angajare, ai citit și respectat recomandări venite de la recrutori cu experiență, este foarte posibil ca la un moment dat să fii respins. Un răspuns negativ din partea recrutorului nu trebuie să te descurajeze, din contră, trebuie să te impulsioneze să îți transformi minusurile în plusuri și să continui să te perfecționezi. Motivele pentru care un candidat este respins în urma unui interviu de angajare sunt multe și nu întotdeauna au o cauză care să țină de comportamentul tău în cadrul întâlnirii cu recrutorul. Este foarte posibil să fii pus în situația în care să fi dat tot ce ai mai bun, recrutorul să te placă, însă să fie nevoit să respingă candidatura ta din motive independente de prestația ta la interviu. Dacă vei acorda atenție fiecărui interviu și îți vei susține atuurile cu profesionalism și implicare recrutorul te va reține, va pune deoparte CV-ul tău și te va contacta în momentul în care apare un job cu care consideră că ești compatibil. Este important să privești fiecare interviu, indiferent care este finalitatea lui, ca pe o investiție în cariera ta, un pas care te apropie mai mult de ceea ce îți dorești să obții pe plan profesional. Hai să vedem care ar putea fi câteva dintre motivele pentru care un interviu nu se finalizează cu o propunere de angajare:

– candidatului îi lipsesc anumite trăsături de caracter esențiale pentru acest job (ex: o bună capacitate de organizare a sarcinilor, o bună capacitate de a se adapta schimbărilor și unui ritm dinamic pe care îl presupune job-ul);

– candidatul nu corespunde cerințelor profesionale ale postului (ex: studii superioare, competențe lingvistice);

– așteptări salariale care nu pot fi onorate de compania angajatoare;

– un CV foarte stufos, foarte multe locuri de muncă la care candidatul a stat perioade scurte de timp;

– modificări de ultim moment în organizarea internă a companiei care au condus la amânarea recrutării de personal nou.

Iată că motivele pentru care poți fi respins nu țin întotdeauna de prestația ta. Important este să iei ce a fost mai bun din această experiență – întâlnirea cu un recrutor – să îi mulțumești acestuia pentru atenția și timpul acordate discuției cu tine și să ceri feedback. Astfel nu vei face presupuneri nefondate, vei înțelege exact de ce nu a fost posibil să fii angajat, vei putea să îmbunătățești felul în care vei aborda interviurile următoare, să fii din ce în ce mai sigur pe tine și să îți atingi scopul.

Succes!



Leave a Reply

18 + 7 =