De ce să am firma mea? (II)

Continuăm lista argumentelor pentru deschiderea propriului business cu:

– succes – succesul afacerii tale îți va aduce creșterea respectului de sine, mândrie, recunoaștere și apreciere, plus satisfacția că ideea ta a contribuit la crearea de locuri de muncă și la succesul angajaților tăi.

– înveți lucruri noi – dezvoltarea personală este un alt avantaj al antreprenoriatului. Atunci când gestionezi propria ta afacere ai parte de foarte multe provocări, va trebui să înveți multe lucruri despre domeniul în care activezi – este important să cunoști bine mediul de afaceri pentru a avea succes, mai ales că acesta este dinamic și în continuă schimbare și evoluție, conectat cu mediul social, politic, etc. Chiar dacă îți vei alege o echipă capabilă, deciziile majore le vei lua tu.

– câștigi experiență – este posibil să întâmpini dificultăți, chiar să eșuezi în prima ta afacere. Statisticile arată că majoritatea antreprenorilor de succes au cel puțin un eșec la activ. Privește absolut tot ceea ce faci ca pe un câștig de experiență care te va ajuta să fii mai bun cu fiecare pas înainte sau înapoi.

– oamenii – atunci când ai propria afacere poți să alegi oamenii cu care să lucrezi și vei avea astfel parte de un mediu plăcut, în care te vei simți confortabil, vei evita conflicte care pot apărea de exemplu într-o echipă în care nu ai încotro decât să te integrezi chiar dacă nu ești în asentimentul grupului. Lucrând cu oameni pe care i-ai ales tu înseamnă că lucrezi cu oameni care îți plac, oameni cu care împărtășești aceleași valori, și atunci dorința și entuziasmul cu care te vei implica vor fi la cote maxime.

– faci ceea ce îți place – Confucius spunea că ”Dacă îți place ceea ce faci, nu vei munci nici o singură zi din viaţa ta.”

– eviți rutina – orice început este provocator, noutatea cu care vine la pachet va ține deoparte rutina, plafonarea, vei avea parte de obstacole, probleme pentru care va trebui să găsești soluții, deci nu vei avea timp să te plictisești.

Trebuie să știi însă că antreprenoriatul vine și cu multă responsabilitate, implicare, vei investi, la început de drum, poate mai mult timp decât la un job, efortul la început poate fi mult mai mare, dar dacă îți vei păstra entuziasmul și vei munci pentru a crește afacerea ta, satisfacțiile vor fi pe măsură.

Succes!