Stabilirea obiectului de activitate al societății

În legislația română, activitățile economice sunt grupate și clasificate în grupe și coduri CAEN. Ce trebuie să știi despre codurile CAEN? Acestea sunt formate din patru cifre și în funcție de ce activități urmează să desfășori prin intermediul firmei pe care dorești să o înființezi va trebui să alegi acele coduri CAEN care descriu activitățile vizate. Pentru a le identifica corect trebuie să citești cu atenție descrierea fiecărui cod în parte, nu doar titlul acestuia.

Lista completă a codurilor CAEN o găsești pe site-ul Registrului Comerțului: https://www.onrc.ro/index.php/ro/caen

O firmă poate avea un singur cod CAEN principal care reprezintă activitatea de bază a firmei și cea din care aceasta generează cele mai mari venituri, iar acest cod va fi trecut și pe Certificatul de Înregistrare. Trebuie să știi însă că o firmă poate avea un număr nelimitat de coduri CAEN secundare, iar acestea se vor regăsi în Actul Constitutiv. Dacă după un timp de la înființarea firmei vei dori să extinzi aria de activități se pot obține ulterior coduri CAEN suplimentare. Aici vei găsi toate informațiile necesare pentru procesul de actualizare a codurilor CAEN: https://www.onrc.ro/index.php/ro/mentiuni/persoane-juridice/actualizarea-obiectului-de-activitate

Pentru a putea desfășura activitățile vizate, codurile CAEN trebuie autorizate, la înființarea firmei sau ulterior, la:

– sediul social – ceea ce înseamnă că firma este autorizată să desfășoare activitățile respective la sediu social.

– la un punct de lucru – ceea ce înseamnă că firma este autorizată să desfășoare activitățile respective la un punct de lucru. Un punct de lucru este asemănător unui sediu secundar – o locație de unde firma desfășoară în mod constant activitate economică.

– la terți – ceea ce înseamnă că firma este autorizată să desfășoare activitățile respective în afara sediilor și a punctelor de lucru, adică la terți (spre exemplu, la sediile clienților, dintr-o cafenea, un co-working space, etc.). Această opțiune este cel mai adesea utilizată de către freelanceri sau persoanele care nu au un loc fix de muncă, ci își desfășoară activitatea „pe teren”.

Succes!