Stabilirea formei juridice a societății

Una dintre primele decizii pe care trebuie să le iei atunci când vrei să îți deschizi propria firmă este stabilirea formei juridice sub care va funcționa aceasta.

Există numeroase forme juridice pe care le poate lua o societate (SRL, SRL-D, SA, SNC, PFA, II, etc.), însă pentru start-up-uri cele mai folosite sunt: SRL-ul (Societate cu Răspundere Limitată) sau PFA-ul (Persoană Fizică Autorizată).

Hai să vedem pentru început ce înseamnă fiecare dintre ele și de ce anume trebuie să ții cont atunci când iei o decizie în acest sens.

SRL (societate cu răspundere limitată) este un tip de societate – o entitate de sine stătătoare, diferită de persoana/persoanele care o înființează și o conduc. Este o persoană juridică, iar asociatul răspunde pentru obligațiile sale în limita capitalului social.

Iata câteva dintre criteriile favorabile alegerii SRL-ului:

– poți deschide firma împreună cu unul sau mai mulți asociați;

– poți desfășura nenumărate activități, pentru SRL numărul de CAEN-uri este nelimitat;

– nu trebuie să ai studii sau experiență profesională pentru activitățile pe care vrei să le desfășori;

– poți avea între 0 și oricât de mulți angajați dorești.

PFA (persoană fizică autorizată) este un tip de întreprindere economică, nu o societate. PFA nu capătă statut de persoană juridică, ci este doar persoana fizică a titularului, autorizată să desfășoare o anumită activitate economică. Astfel, titularul unui PFA răspunde pentru obligațiile sale cu toate bunurile personale.

Vei opta pentru PFA atunci când:

– ai o meserie și vrei să activezi în domeniul respectiv, afacerea constând practic în forța ta de muncă pe care o monetizezi;

– desfășori o singură activitate sau un număr limitat de activități (PFA-urile pot avea maxim 5 CAEN-uri);

– preconizezi un volum redus de activitate și maxim 3 angajați;

– ideea ta de afacere este inițial un test, iar dacă aceasta se dezvoltă conform așteptărilor tale poți radia PFA-ul și poți înființa un SRL.

Pentru a face alegerea corectă este important să iei în calcul și ce presupune fiecare formă juridică din punct de vedere taxe și contabilitate.

Impozitarea, cotizațiile lunare, etc. diferă de la o formă juridică la alta, în plus contabilitatea este destul de simplă în cazul unui PFA, te poți ocupa singur de ea, pe când în cazul unui SRL va trebui să angajezi un contabil sau să lucrezi cu o firma care livrează servicii de contabilitate.

Dintr-un PFA poți scoate bani oricând fără să plătești impozit, pe când dintr-un SRL acest lucru este posibil doar trimestrial sau anual și se impozitează. Pentru că sunt multe aspecte de analizat către luarea celei mai bune decizii, este recomandat să te consulți cu un avocat care te poate îndruma în funcție de nevoile, așteptările tale și planul de business pe care l-ai conceput. Forma juridică a societății trebuie să fie în avantajul tău, să susțină cât mai bine activitățile pe care ți-ai propus să le desfășori și de aceea nu trebuie să te grăbești, ci să te documentezi cât mai temeinic și să apelezi la consilere din partea unor profesioniști.

Succes!