Plătitor sau neplătitor de TVA?

Iată încă o decizie pe care trebuie să le iei atunci când îți înființezi propria ta firmă. Poate părea o una dificilă, însă dacă te documentezi și ai și suportul unui contabil experimentat vei putea să faci cea mai bună alegere pentru afacerea ta.

Hai să vedem mai întâi ce este TVA-ul.  Acronimul TVA vine de la Taxă pe Valoare Adăugată și reprezintă un impozit pe consum suportat de către consumatorul final al unui bun sau serviciu. Această taxă are caracter general, este datorată statului, percepută prin cote din impozitare și diferă de la o țară la alta.

Când este avantajos pentru firma ta să fie plătitoare de TVA?

– atunci când majoritatea partenerilor tăi comerciali sunt plătitori de TVA, cu siguranță vor dori să îți deducă TVA-ul din facturile tale, valoarea TVA-ului afferent achizițiilor fiind mai mare decât cel colectat. Cea mai bună opțiune în acest caz este să alegi să fii plătitor de TVA pentru a consolida parteneriatul cu cei cu care îți dorești să faci business.

– atunci când vrei să faci achiziții din Uniunea Europeană sau să vinzi servicii / produse către UE.

– atunci când începi o afacere într-un domeniu în care se beneficiază de o cotă de TVA redusă, astfel că ar putea fi avantajos să devii plătitor de TVA. Vei colecta TVA redus (9 sau 5%), dar îți vei putea deduce TVA-ul aferent facturilor de la furnizori (19, 9 sau 5%).

Ce înseamnă să fii plătitor de TVA?

Atunci când ești plătitor de TVA, facturile și bonurile fiscale emise la vânzarea bunurilor sau serviciilor trebuie să conțină TVA (19%, 9% sau 5%, în funcție de activitatea desfășurată). Astfel, prin facturile emise, colectezi TVA-ul de la clienți.

Totodată, în măsura în care achiziționezi bunuri sau servicii de la agenți economici plătitori de TVA, vei plăti un preț care conține TVA. De reținut că TVA-ul aferent achizițiilor va fi deductibil. În plus, dacă ai achiziții de la neplătitori de TVA, nu vei avea ce deduce, pentru că pe facturile lor nu apare TVA.

La sfârșitul perioadei fiscale, diferența dintre TVA-ul colectat de la clienți și TVA-ul achitat furnizorilor (TVA-ul dedus) va fi suma de recuperat/datorată statului.

Ce înseamnă să fii neplătitor de TVA?

Dacă ești neplătitor de TVA atunci trebuie să știi că la vânzare nu aplici cotă de TVA, și prin urmare nu colectezi TVA. Totodată nici la achiziție nu ai dreptul să deduci TVA. TVA-ul de la achiziție intră în costul produselor / serviciilor cumpărate.

Dacă atunci când nu ești plătitor de TVA nu ai obligații, statutul de plătitor de TVA te obligă să depui declarațiile de TVA și să plătești diferența TVA (colectat-dedus) la stat la termenul legal.

Poate părea complicat la început, însă nu ești singur atunci când îți înființezi propria firmă și poți să apelezi la persoane specializate care te vor îndruma să faci cele mai bune alegeri pentru afacerea ta la început de drum. Un suport substantial ți-l va oferi contabilul pe care l-ai ales pentru societatea ta, dar despre acesta vom discuta mai mult în articolul următor.

Succes!