Contabilul societății

Am menționat în articolele anterioare de nenumărate ori contabilul societății pentru că este una dintre cele mai importante persoane care îți vor oferi consultanță și suport atât în etapa de înființare a firmei, cât și după ce aceasta începe să funcționeze.

Hai să vedem unde găsești un contabil bun și după ce criterii este cel mai bine să îl alegi.

Contabilul poate fi o persoană cu statutul de angajat în firma ta, dar, la început de drum este recomandat să externalizezi acest serviciu. Ulterior când afacerea ta se va dezvolta poți alege această variantă, însă până atunci ideal este să apelezi la firme care oferă servicii de contabilitate.

Înainte de a agrea colaborarea cu un contabil / o firmă de contabilitate este recomandat să:

– verifici dacă acesta / aceasta au experiență cu alte companii din domeniul în care vei activa, mai ales dacă vorbim despre un domeniu de nișă. De exemplu, dacă lucrezi cu platforme precum Fiverr.com, Freelancer.com, 99designs.com sau altele asemenea, există o serie de particularități despre facturare și încasarea veniturilor prin ele. Este important ca acel contabil să mai fi avut clienți cu astfel de spețe.

– un contabil bun ar trebui să fie membru activ CECCAR – Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. În România este obligatoriu ca bilanțul să fie vizat de un membru CECCAR, nu doar de cineva care are cunoștințe despre contabilitate sau absolvent al unor cursuri.

– în contract pe care îl vei semna cu contabilul trebuie să te asiguri că sunt specificate toate obligațiile, responsabilitățile și serviciile incluse în tariful agreat. Este important să stabilești și să incluzi în contract modul de lucru și orele la care este disponibil contabilul pentru întrebări. Acest pas te ajută să eviți neînțelegerile ulterioare și posibile frustrări. Asigură-te că respecți programul contabilului. Discută din timp și ce se întâmplă în cazurile excepționale. Este important să știi că atunci când ai o problemă urgentă, în afara programului normal de lucru, să te poți baza pe ajutorul lui.

– este important să lucrezi cu un contabil cu experiență, dar în același timp să fie permanent la curent cu noutățile pentru că legislația se va tot schimba și trebuie să știi la timp cum te impactează aceste schimbări și cum trebuie acționat în beneficiul afacerii tale.

– tariful, localizarea – proximitatea, referințele de la alți clienți, proactivitatea și implicarea sunt câteva dintre elementele pe care va trebui să le analizezi atunci când vei alege cu ce contabil / firmă de contabilitate vei lucra.

Succes!