Cât te costă să îți deschizi o firmă (I)

Înființarea unei firme presupune, pe lângă pașii despre care am discutat detaliat în articolele anterioare, câteva costuri pe care trebuie să le iei în calcul în momentul în care te pregătești pentru a deveni antreprenor.

Costurile înființării unei firme diferă în funcție de statutul juridic pentru care vei opta: PFA sau SRL.

Pentru PFA nu va fi necesară o investiție inițială foarte mare,  dar trebuie să ții cont și de obligațiile fiscale pe care le presupune această formă de desfășurare a activității. Pentru că din acest punct de vedere, un SRL ți se poate părea mai avantajos.

O altă variabilă de luat în calcul este felul în care alegi să deschizi PFA-ul: faci demersurile pe cont propriu sau apelezi la serviciile unei firme specializate sau ale unui avocat.

Prima variantă este cea mai ieftină pentru că taxele de înregistrare la Registrul Comerțului au fost eliminate încă din 2017.

Dacă alegi să parcurgi singur procedura, care de altfel nu este deloc complicată, singurul cost pe care l-ai putea avea este cel pentru obținerea unui specimen de semnătură de la notar, adică undeva în jur de 60 de lei. Specimenul de semnătură poate fi certificat însă și de directorul ORCT.

În ceea ce privește contabilitatea, te poți ocupa singur de acest aspect, sau poți apela la servicii specializate. Costul, în funcție de volumul de activitate, și de numărul de documente procesate, variază între 200 și 300 de lei.

În ceea ce privește obligațiile fiscale, iată care sunt costurile

Impozit pe venit – 10%

Contribuții sociale pensie – 25%

Contribuția pentru sănătate – 10%

Dacă vei alege ca un specialist să se ocupe de înființarea PFA-ului tău, costul pentru astfel de servicii încep de la 199 și pot ajunge la 400 de lei.

(citește continuarea în articolul următor)