- 28/04/2022
- Posted by: admin
- Category: Noutati
Vom închide seria articolelor despre antreprenoriat cu câteva informații despre accesarea fondurilor europene – o opțiune de luat în calcul atunci când decizi să intri pe piața de business cu un start-up.
Toți cetățenii din Uniunea Europeană pot solicita finanțare din partea UE, iar în funcție de natura activității poți avea acces la diverse programe de finanțare. Înainte de a solicita o finanțare îți recomandăm să consulți întotdeauna orientările privind cererile de proiecte/propuneri/oferte pentru a vedea dacă ești eligibil.
Pentru fiecare program de finanțare și cerere de proiecte / propuneri / oferte se stabilesc criterii specifice. În cazul granturilor, dacă propunerea te este admisibilă și eligibilă, procesul de selecție începe, de obicei, cu o evaluare a experților independenți, care îți vor analiza propunerea și o vor nota pe baza criteriilor de selecție și de atribuire.
Iată care sunt cele mai frecvente profiluri de beneficiari care solicită finanțare din partea UE.
Bugetul UE include programe specific de sprijinire a tinerilor care doresc să studieze sau să lucreze în străinătate, programe pentru cercetare și inovare, agricultură, organismele publice (orașele și regiunile), ONG-urile și întreprinderile.
Există diferite forme de finanțare UE pentru toate tipurile de companii, indiferent de mărime și de sectorul în care activează, inclusiv antreprenori, startup-uri, microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii și întreprinderi mai mari.
Programele UE pun un accent deosebit pe microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), definite astfel:
Microîntreprindere
– mai puțin de 10 salariați
– cifră anuală de afaceri sau bilanț anual care nu depășește 2 milioane de euro
Întreprindere mică
– mai puțin de 50 salariați
– cifră anuală de afaceri sau bilanț anual care nu depășește 10 milioane de euro
Întreprindere mijlocie
– mai puțin de 250 salariați
– cifră anuală de afaceri care nu depășește 50 milioane euro sau bilanț anual care nu depășește 43 milioane de euro
Aceste cifre se aplică însă numai societăților individuale. O întreprindere mică ar putea să nu fie considerată IMM dacă dispune de resurse suplimentare semnificative deoarece face parte dintr-un grup mai mare.
Iată două resurse unde se pot verifica criteriile de eligibilitate pentru IMM-uri:
https://op.europa.eu/ro/publication-detail/-/publication/79c0ce87-f4dc-11e6-8a35-01aa75ed71a1
De asemenea, este recomandat să urmărești site-urile companiilor care oferă suport în accesarea fondurilor europene sau site-urile dedicate informărilor referitoare la aceste proiecte:
https://reiden.ro/works/start-up-nation-romania/
Resursele online de informare sunt, așadar, foarte generoase. Nu îți rămâne decât să te informezi și să identifici cea mai bună soluție pentru afacerea ta la început de drum.
Succes!