Facultăți de viitor

Înainte de a începe prezentarea facultăților, hai să vedem de ce anume trebuie să ții cont atunci când faci o listă cu opțiunile pe care le ai din punct de vedere al studiilor universitare.

– orașul în care se află facultatea. De luat în calcul aici ce efort financiar presupune a urma o facultate într-un alt oraș decât cel de domiciliu dacă este cazul (opțiuni de cazare – cămin sau chirie, costuri transport, etc.) și cât de accesibil este pentru tine acesta.

– facultate de stat sau facultate privată? Răspunsurile posibile la această întrebare le vom discuta în articolul următor.

– obligatoriu o facultate acreditată, recunoscută de Ministerul Educației.

– profilul facultății corelat cu ceea ce ți-ar plăcea să înveți, să profesezi și oportunitățile de muncă pe care le oferă specializarea în domeniul respectiv.

Și prin ultimul punct am ajuns practic la cele mai dificile subiecte de analizat. Pe lângă faptul că este important să alegi o facultate în funcție de aptitudinile tale, de domeniile care îți plac și în care vrei să te dezvolți trebuie să iei în calcul și ce se va întâmpla cu cariera ta după absolvirea studiilor.

O facultate de viitor este una care te învață lucruri de actualitate, pune accent pe practică și are cadre didactice bine pregătite atât din punct de vedere pedagogic, cât și profesional. Cele mai multe facultăți au postate pe site detalii despre cadrele didactice și informații despre rezultatele studenților, alumni, etc. și ideal ar fi ca înainte de a alege o facultate să faci puțină documentare în direcțiile de mai sus.

Totodată, o facultate de viitor îți va oferi programe de studio atrăgătoare, burse de studio, oportunitatea de a participa la concursuri și de a face cercetare și care te învață multe lucruri practice. Pentru că ideal este ca după absolvirea facultății să ai nu numai o bază solidă teoretică, ci și una practică mai ales că îți vei dori să îți găsești un loc de muncă cât mai bun.

De asemenea, gândește-te la domeniile pentru care apar nevoi de viitor: securitate, servicii de suport, sănătate, consiliere, transport, etc. Gândește-te la ce are nevoie un om în viața de zi cu zi și care sunt acele nevoi care se mențin pe aproape tot parcursul vieții. După ce le identifici și faci și o mică cercetare referitoare la cele mai de succes afaceri de pe piață, domeniile în care sunt cele mai căutate job-uri și cea mai mare nevoie de forță de muncă vei avea un punct de plecare. Așa te vei putea orienta spre domenii în care îți vei găsi cu ușurință un loc de muncă și îți vei putea dezvolta cariera.

Vom dezvolta acest subiect în articolele următoare unde vom prezenta opțiunile pe care le ai în ceea ce privește studiile universitare.