Universități în România

Înainte de a prezenta opțiunile pe care le ai în România în ceea ce privește studiile după absolvirea liceului vom face o scurtă introducere a cadrului universitar pe care îl poți analiza înainte de a decide ce facultate să alegi. Chiar dacă majoritatea universităților sunt localizate în capitală, nu trebuie ignorate și centrele universitare din țară renumite pentru calitatea platformei de învățământ pe care o susțin atât prin structura programei de cursuri, cât și prin cadrele didactice cu care lucrează.

În fiecare an, Ministerul Educației realizează un raport al cărui obiectiv este „identificarea instituțiile de învățământ superior reprezentative din România, performante la nivel științific și cu vizibilitate internațională în clasamentele globale ale universităților europene și occidentale”. Numit Metarankingului Național, acesta este menit să diferențieze instituțiile de învățământ superior din România pe baza punctajului obținut în urma aplicării metodologiei internaționale standard privitoare la realizarea exercițiului național de metaranking. De asemenea, acest raport își propune să ofere managementului academic național un instrument de analiză corect și în același timp, echitabil, privitor la impactul universităților românești în aria academică internațională, care săfurnizeze date utile pentru proiecția strategiei de cercetare și educaționale, inclusiv a componentei care vizează finanțarea cercetării în universități.

Conform informațiilor publice furnizate de către Ministerului Educației, pe pagina oficială a acestuia: https://www.edu.ro/institutii-invatamant-superior , în sistemul universitar din România există 93 de instituții de învățământ superior, publice și private, localizate în 23 de localități urbane:

– 53 de instituții acreditate de învățământ superior de stat (46 civile și 7 militare);

– 40 instituții de învățământ superior private (34 acreditate și 6 autorizate provizoriu).

Topul universităților din România în 2021 în urma studiului arată astfel:

  1. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
  2. Universitatea din București
  3. Universitatea Politehnica din București
  4. Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca
  5. Universitatea Al.I. Cuza din Iași
  6. Universitatea “Transilvania” din Brașov
  7. Universitatea de Vest din Timișoara
  8. Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București
  9. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
  10. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

Succes!